

Hejsan! Jag insåg här om dagen att jag hade lite hemmagjord vaniljsås över från ett annat bakverk och tyckte att det var synd att slänga. Speciellt inom bakning är det ganska enkelt att kunna återanvända saker som inte tagit slut till ett annat bakverk som exempelvis en frosting eller som nu vaniljkräm. Det blev denna gången släta bullar fyllda med vaniljkräm, så gott!

Ingredienser bulldeg:
2 ägg
3 dl mjölk, kall
50 g jäst
1.5-2 tsk malen kardemumma
1,5 dl strösocker
0.5 tsk salt
200 g smör, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl
Vaniljkräm ingredienser:
2,5 dl mjölk
2 krm äkta vaniljsocker
0,75 dl strösocker
3 st äggulor
0,3 dl maizena
50 mjukt smör
Gör såhär:
1. Smula jästen i en bunke och värm upp mjölken till 37 grader, rör ut jästen med mjölken. Tillsätt socker, kardemumma, salt, rumsvarmt smör i bitar och vetemjöl. Rör i hop detta i din assistent eller för hand till en smidig deg. Se till att inga klumpar av smöret är kvar.
2. Tillsätt mjöl om så behövs tills du får en bra deg. Låt degen jäsa i 50 minuter.
3. Under tiden som bullarna jäser, gör vaniljkrämen...
- Koka upp mjölk och äkta vaniljsocker.
- Vispa ägg, socker och maizena med elvisp och häll sedan ner i kastrullen med mjölkblandningen.
- Koka krämen på låg värme tills den tjocknar. Ta då bort den från värmen, lägg i smör och låt det smälta in i krämen.
4. Knåda ihop degen smidig, dela i två och lägg ena delen åt sidan. Rulla ut den ena och dela i 15 delar.
5. Ta degklumpen i handen, kupa den och gör ett litet hål i mitten, lägg i lite vaniljkräm i gropen och knyt ihop, försök att få bullen så tät som möjligt så att ingen kräm ska åka ut.
6. Vispa upp ett ägg att pensla med och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugn i 8 minuter i 250 grader. Vill du ha på strösocker istället för pärlsocker, penslar du bullarna med smält smör precis efter ugnen och doppa bullarna i socker.
Kramar, @cakesbymandyy