Hejsan! En av min favoritsort när det gäller bullar är kardemummabullar med vaniljkräm i mitten. Ännu bättre blir det när krämen är hemmagjord såklart vilket även är superenkelt att göra själv. Här kommer mitt goda recept på dessa underbara bullar. 
 
 

Ingredienser bulldeg:

- 1 ägg
5 dl mjölk, kall
50 g jäst
1.5-2 msk malen kardemumma
1 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl 

 

Fyllning:
200 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 tsk vaniljpulver
2.5 dl vaniljkräm

 

Vaniljkräm ingredienser: 

-2,5 dl mjölk

- 2 krm äkta vaniljsocker

- 0,75 dl strösocker

- 3 st äggulor

- 0,3 dl maizena

- 50 mjukt smör

 
Gör såhär: 
1. Börja med fyllningen. Använd rumsvarmt smör och vispa ihop med vaniljsocker och strösocker. Ställ åt sidan. 
2. Smula jästen i en bunke och häll över kall mjölk, rör ut. Tillsätt socker, kardemumma, salt, rumsvarmt smör i bitar och vetemjöl. Rör i hop detta i din assistent eller för hand till en smidig deg. Se till att inga klumpar av smöret är kvar. 
3. Tillsätt mjöl om så behövs tills du får en bra deg. Ta sedan upp degen på mjölat bakbord utan att jäsa dem innan. 
4. Knåda ihop degen smidig, dela i två och lägg ena delen åt sidan. Kavla ut ena halvan, lägg på hälften av fyllningen och rör ut över hela degen. 
5. Vik degen på mitten, kavla ut försiktigt och skär sedan långa strimlor av degen. Tvinna varje del och rulla ihop till en bulle. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Gör samma sak med andra halvan av degen. 
6. Låt jäsa i minst 2h till nästan dubbel storlek. 
7. Under tiden som bullarna jäser, gör vaniljkrämen...
- Koka upp mjölk och äkta vaniljsocker. 
- Vispa ägg, socker och maizena med elvisp och häll sedan ner i kastrullen med mjölkblandningen.
- Koka krämen på låg värme tills den tjocknar. Ta då bort den från värmen, lägg i smör och låt det smälta in i krämen.
8. Vispa upp ett ägg att pensla med och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugn i 8 minuter i 250 grader. 
 
Kramar, @cakesbymandyy