

Hejsan! Något supergott jag bakade här om dagen är brownies med salt kola. För alla kolaälskare, liksom jag, där ute är detta ett perfekt recept. De var inte alls svåra att göra, det svåraste var att veta när kolan var klar men det gör man enkelt genom kultestet. Häll upp ett glas vatten, när kolan börjar tjockna något kan du droppa några droppar i vattnet och se om du kan forma en kula av kolan, då är den klar.


Ingredienser (fudge brownie):
- 225 g smör
- 3 dl strösocker
- 2,25 dl kakao
- 0.5 tsk salt
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 st ägg
- 2,5 dl vetemjöl
Ingredienser (salt kola):
- 75 g smör
- 1 dl strösocker
- 0,25 dl ljus sirap
- 1,5 dl vispgrädde
flingsalt till garnering

Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret på medelvärme. Häll över i en bunke.
- Tillsätt strösocker, kakao, salt, vaniljsocker och blanda ihop.
- Vispa ner ett ägg i taget med ballongvisp.
- Tillsätt till sist vetemjöl och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
- Täck en bakform med måtten 20×30 cm med bakplåtspapper och häll ner smeten. Jämna till smeten med slickepott.
- Grädda din brownie i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna och stelna i kylskåpet medan du gör kolan.
- Lägg alla ingredienser till kolan förutom flingsalt i en kastrull och låt koka upp under konstant omrörning på medelvärme i 10-15 minuter (eller tills den uppnåt 123 grader). Gör kulprovet för att se till att kolan kokat tillräckligt. Det gör du genom att hälla lite kola i ett glas kallt vatten, då ska kolan gå att forma till en mjuk boll).
- Bred ut kolan över brownien, garnera med flingsalt och låt stå i kyl och svalna innan du skär i bitar.
Hoppas att det ska smaka, kramar