Hejsan alla! Nu ser man lussekatter på bilder överallt över internet och i butiker. Så nu kände även jag att det var dags att starta med lussekattsbak! Denna julen tänkte jag baka både ett recept på med och ett utan saffran. Just för att jag själv inte är superförtjust i saffran men vet att många andra gillar det. Idag börjar jag med ett recept utan och senare kommer även komma ett recept med saffran. 
 
Du behöver:
- 50 g jäst
- 100 g margarin
- 5 dl mjölk
- 1 1/2 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- ca 12-15 dl vetemjöl
+ägg till pensling och russin
 
Gör såhär:
1. Smula ner jästen i en bunke till din assistent. Häll över kall mjölk och rör ut. 
2. Tillsätt socker, salt, mjöl och smör i bitar. 
3. Starta assistenten och låt maskinen gå på låg fart samtidigt som du tillsätter mjöl då och då. Tänk på att degen blir bäst då den får gå en bra stund så den kan absolut gå 5-10 minuter i maskinen. När degen börjar släppa från kanterna brukar jag stanna maskinen och strö över mjöl, ta det sista för hand innan du tar upp på mjölad bänk. 
4. Dela degen i två och kavla ut till en stor rekangel. Skär sedan 1,5-2 cm tjocka strimmlor av degen, beroende på hur stora bullar du vill ha. Ta en remsa och rulla till en rulle till halva vägen, vänd på den och gör samma sak från andra hållet. Lägg sedan på plåt och gör samma sak med resten och även den andra degen.
5. Låt jäsa minst 2 h under bakduk utan drag. 
6. Sätt ugnen på 225 grader, pensla bullarna och tryck två russin i vardera sida. 
7. Grädda i ugn i 7-8 minuter, håll lite håll så att de inte bräns men ändå blir genomgräddade. 
 
 
Hoppas att det smakar bra! Kramar
@cakesbymandyy
Anita

Men gott :D

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress