Hejsan! Som jag skrivit om tidigare hade min mamma och syster kalas i helgen. Jag fick i uppgift att baka något till fikat och det blev självklart kladdkaka med centerfluff. Dock är min syster allergisk mot ägg så jag fick hitta en kladdkaka utan ägg. Jag måste säga att jag var ganska nervös för att den skulle bli platt och kompakt men den blev lika god och saftig som en med ägg, om inte bättre till och med! 
 
 
Dagen innan:
1. Smält 3 rullar centerchoklad och 2 dl vispgrädde i en kastrull. Vispa under hela tiden på låg värme tills du fått en rinnig smet.
2. Häll sedan smeten i en kall skål och låt stå i kylen i minst 5 h men helst över natten.
 
Du behöver:
- 2 dl strösocker
- 75 g smör, rumsvarmt
- 2 dl vispgrädde
- 2,5 dl mjöl
- 4 msk kakao
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
 
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Rör ihop socker och rumsvarmt smör med 2 msk vispgrädde. 
3. Blanda de torra ingredienserna för sig och ha ner i smeten växelvis med grädden. Det kan hända att det behövs mer grädde ifall smeten blir kompakt. 
 
 
4. Blanda detta ordentligt till en slät smet och häll ner i form med löstagbar kant. Istället för att smöra den brukar jag spänna ett bakplåtspapper i botten vilket gör det lättare att ta ut den sen. 
5. Grädda kakan i ca 35-40 minuter. Kolla med sticka om det är klart. Det gör inget om stickan är lite kladdig, den kommer att stelna när du tagit ut den ur ugnen. 
6. När kakan svalnat, vispa upp centerfluffet med elvisp och dekorera med när kakan är helt sval. Lägg sedan på jordgubbar och njut av kakan även om du är allergisk mot ägg! 
 
Kramar
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress