Hejsan! Jag har fått frågor på instagram om vad som är bäst att baka bullar på, vanligt vetemjöl eller vetemjöl special. Jag har själv aldrig bakat med vetemjöl special innan så jag tänkte nu pröva och se om det finns en skillnad i process och slutprodukt. Vetemjöl special är ett mjöl där glutennivån är högre än i vanligt vetemjöl. Det passar ofta bra till bakverk som bullar eller om man vill ha stora och luftiga bröd.
Skillnaden jag märkte satt inte så mycket i det färdiga resultatet. Jag bakar alltid bullar på endast kalla ingredienser och lång jästid och tycker alltid att de blir lika saftiga då med vanligt vetemjöl som med vetemjöl special jag använde nu. Det jag tänkte på är att degen blir lite mer kompakt när du bakar den och den behöver lite mer tid i maskinen och att man jobbar med den mer helt enkelt. Men varför jag tyckte om detta var just för att degen blev mer kompakt vilket gjorde det lättare att kavla ut den och råkar man kavla för tunt, håller degen ihop sig när man viker över fyllningen.
Så det var ingen större skillnad i resultatet men med en mer kompakt deg gör det enklare under vägen. Här nedan kommer mitt goda recept:
Ingredienser:
- 150 g margarin, rumsvarmt
- 5 dl mjölk, kall
- 1/2 tsk salt
- 1 1/2 dl strösocker
- 2 tsk mald kardemumma
- ca 13-15 dl vetemjöl special
- 50 g jäst
Fyllning:
- 125 g margarin
- 2 dl stösocker
- 3 msk kanel
+pensling med ägg och pärlsocker
Gör såhär:
1. Börja med fyllningen. Smält smöret och rör ihop med socker och kanel. Tillsätt mer smör om så behövs för mer fyllning eller socker om fyllningen är för lös. Ställ åt sidan.
2. Smula jästen i en bunke och häll över kall mjölk, rör ut. Tillsätt socker, kardemumma, salt, rumsvarmt smör i bitar och vetemjöl. Rör i hop detta i din assistent eller för hand till en smidig deg.
3. Tillsätt mjöl om så behövs tills du får en bra deg. Ta sedan upp degen på mjölat bakbord utan att jäsa dem innan.
4. Knåda ihop degen smidig, dela i två och lägg ena delen åt sidan. Kavla ut ena halvan, lägg på hälften av fyllningen och rör ut över hela degen.
5. Vik degen på mitten, kavla ut försiktigt och skär sedan långa strimlor av degen. Tvinna varje del och rulla ihop till en bulle. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Gör samma sak med andra halvan av degen.
6. Låt jäsa i minst 2h till nästan dubbel storlek. Vispa upp ett ägg att pensla med och strö på pärlsocker.
7. Grädda mitt i ugn i 8 minuter i 250 grader.
Kramar, @cakesbymandyy