ca 10 stycken
Ingredienser:
- 2,5 dl ljummen mjölk
- 25 g jäst
- 35 g smält smör
- 1 tsk salt
- 1 msk sirap (ljus)
- ca 7-8 dl vetemjöl
- ca 1 msk vaniljsocker
Gör såhär:
- Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
- Tillsätt sirap, smör, salt, vaniljsocker och mjölet. Knåda till en smidig deg och inte kladdig.
- Låt jäsa 30-45 min.
- Vält över degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 10 delar. Rulla till bollar och platta sedan ut till runda kakor. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
- Låt vila 5 min under duk för extra jäsning.
- Nagga kakorna med en gaffel, pensla med ett ägg.
- Grädda i ugnen i 250 grader i 5-7 min. De ska vara ganska ljusa. Låt svalna på galler.
Superenkelt och jättegott! Jag brukar dubbla satsen för att få ut extra många kakor.
åh gott!!