Hejsan! Nu har vi äntligen flyttat in och även kommit ganska bra i ordning. Jag har invigt nya köket genom att baka kardemummabullar med vaniljkräm, en personlig favorit. Det svåraste med ett nytt kök och man ska baka bullar tycker jag, är att det är en ny ugn och olika ugnar reagerar på olika sätt. Detta blev ett första test med att baka bullar men de blev hur goda och saftiga som helst!
 

Ingredienser bulldeg:

1 ägg
5 dl mjölk, kall
50 g jäst
1.5-2 msk malen kardemumma
1 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl 

 

Fyllning:
200 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 tsk vaniljpulver

 

Vaniljkräm ingredienser: 

2,5 dl mjölk

2 krm äkta vaniljsocker

0,75 dl strösocker

3 st äggulor

0,3 dl maizena

50 mjukt smör

 

 
1. Börja med fyllningen. Använd rumsvarmt smör och vispa ihop med vaniljsocker och strösocker. Ställ åt sidan tillsammans med två plåtar med bakplåtspapper. 
2. Smula jästen i en bunke och häll över kall mjölk, rör ut. Tillsätt socker, kardemumma, salt, rumsvarmt smör i bitar och vetemjöl. Rör i hop detta i din assistent eller för hand till en smidig deg. Se till att inga klumpar av smöret är kvar. 
3. Tillsätt mjöl om så behövs tills du får en bra deg. Ta sedan upp degen på mjölat bakbord utan att jäsa dem innan. 
4. Knåda ihop degen smidig, dela i två och lägg ena delen åt sidan. Kavla ut ena halvan, lägg på hälften av fyllningen och rör ut över hela degen. 
5. Vik degen på mitten, kavla ut försiktigt och skär sedan långa strimlor av degen. Tvinna varje del och rulla ihop till en bulle. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Gör samma sak med andra halvan av degen. 
6. Låt jäsa i minst 2h till nästan dubbel storlek. 
7. Under tiden som bullarna jäser, gör vaniljkrämen...
- Koka upp mjölk och äkta vaniljsocker. 
- Vispa ägg, socker och maizena med elvisp och häll sedan ner i kastrullen med mjölkblandningen.
- Koka krämen på låg värme tills den tjocknar. Ta då bort den från värmen, lägg i smör och låt det smälta in i krämen.
8. Vispa upp ett ägg att pensla med och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugn i 8 minuter i 225 grader. 
 
Kramar, @cakesbymandyy
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress