31 augusti 2017

Recept tekakor

 
ca 10 stycken
Ingredienser:
- 2,5 dl ljummen mjölk
-  25 g jäst
- 35 g smält smör  
- 1 tsk salt
- 1 msk sirap (ljus)
- ca 7-8 dl vetemjöl
- ca 1 msk vaniljsocker 
 
Gör såhär:
  1. Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
  2. Tillsätt sirap, smör, salt, vaniljsocker och mjölet. Knåda till en smidig deg och inte kladdig.
  3. Låt jäsa 30-45 min.
  4. Vält över degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 10 delar. Rulla till bollar och platta sedan ut till runda kakor. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  5. Låt vila 5 min under duk för extra jäsning.
  6. Nagga kakorna med en gaffel, pensla med ett ägg.
  7. Grädda i ugnen i 250 grader i 5-7 min. De ska vara ganska ljusa. Låt svalna på galler.
Superenkelt och jättegott! Jag brukar dubbla satsen för att få ut extra många kakor.