
Hejsan alla! Det är inte semledagen än på ett tag men jag har sett att många har börjat tjuvstarta på instagram och bloggar. Bästa sättet att få ut lite recept inför semledagen är att göra dem ett tag innan. I mina semlor har jag vaniljkräm eftersom jag är allergisk mot mandel men lika gott är väl det!
Du behöver:
- 25 g jäst
- 2 dl kall mjölk
- 1/2 dl strösocker
- 1 tsk malen kardemumma
- 1 krm salt
- 1 ägg
- ca 6 dl vetemjöl
- 75 g rumsvarmt smör
+pensling med ett ägg
Vaniljkräm:
- 1 1/2 dl mjölk
- 1 1/2 dl vispgrädde
- 3 msk strösocker
- 2 äggulor
- 3 msk majsstärkelse
- 2 krm äkta vaniljpulver
Toppa med vispgrädde och florsocker

Gör såhär:
1. Smula jästen i en degbunke gärna till en bakmaskin. Häll i mjölken och rör ut jästen. Rör ner socker, kardemumma, salt, smör, mjöl och ägg. Se till att smöret är helt utrört i degen.
2. Arbeta degen i maskin i ca 10 minuter och tillsätt mjöl om så behövs.
3. Strö ut mjöl på en arbetsbänk. Ta upp degen och arbeta ihop den. Dela degen i 12 lika stora bitar (för 12 st) och rulla till runda bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta minst 2 timmar.
4. Sätt ugnen på 225°C och gör vaniljkrämen.
5. Pensla bullarna med ägg och grädda i ca 8-10 minuter.
1. Vaniljkräm: Blanda mjölk, grädde, socker, vaniljsocker och äggulor i en kastrull. Vispa ner majsstärkelsen.
2. Sjud under vispning på svag värme tills krämen tjocknat ordentligt. Låt kallna innan du fyller bullarna.
Fyllning: Skär ett ”lock” av varje bulle. Gröp ur lite av innehållet. Fyll bullarna med vaniljkrämen, detta gör du lättast med en spritspåse.
Garnering: Vispa grädden tjock. Spritsa eller klicka på grädden och lägg på ”locken”. Sikta på florsocker.

Kramar, @cakesbymandyy