Hej alla fina! Här om dagen gjorde jag denna smarriga kolapaj med chokladfluff. Det är inte alls svårt att göra, bara flera moment och man får komma ihåg att göra chokladfluffet dagen innan eftersom det behöver stå i kylen under natten. 
 
Du behöver:

Ingredienser (chokladfluff):

- 300 g mörk choklad

- 3 dl vispgrädde

 

Ingredienser (pajskal):

- 125 g rumstempererat smör

- 3 dl vetemjöl + 1-2 dl till utkavling

- 1 dl florsocker

- 1 ägg

ev 1 msk vatten

 

Ingredienser (vaniljkola):

- 150 g smör

2 dl strösocker

- 0,5 dl ljus sirap

- 3 dl vispgrädde

- 2 tsk vaniljsocker

 

 
Gör såhär: 
Dagen innan: Smält ihop choklad och vispgrädde till fluffet på låg värme. Häll i en skål, plastfolie över och ställ in i kylen under natten eller i minst 4 h. 
 
Samma dag:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl, florsocker och ägg bara precis tills det går ihop till en deg. Tillsätt vatten om den inte går ihop.
  3. Smöra en form för degen. Mjöla din arbetsyta och kavla ut degen till ca 0,5 cm tjock. Täck pajformen med degen och tryck till så att den fäster i alla hörn. Ta bort överflödig deg och ställ pajformen i kylskåpet i ca 30 minuter.
  4. Nagga botten på pajskalet med en gaffel och tryck fast aluminiumfolie längs med kanterna. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Ta bort aluminiumfoliet och grädda det i ytterligare 15 minuter. Låt pajskalet svalna ordentligt innan du fyller det med kola.
  5. KOLA: Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i ca 30 minuter eller tills den når 125 grader. Rör om försiktigt då och då. Häll upp kolan i pajskalet och ställ i kylskåpet för att stelna i minst 2h innan du toppar med chokladfluff.
  6. Vispa upp chokladfluffet med elvisp på medelhastighet. Spritsa ut på pajen och dekorera med härliga bär. 
Kramar, @cakesbymandyy
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress