Ingredienser:

Hallongrottor:

4,5 dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

200 g rumsvarmt, mjukt smör

1 dl hallonsylt

 

Skumtoppsfyllning:

3 äggvitor

1,5 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker eller 0,5 tsk vaniljpulver

1 gelantinblad

2 msk vatten

 

Dekoration:

100 g rubychoklad+100 g vit choklad

2 tsk neutral olja

 

 
Gör såhär:
  1. Börja med att göra hallongrottorna. Sätt ugnen på 175 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper. Jag brukar använda formar för att kakorna inte ska flyta ut. 
  2. Blanda alla torra ingredienser för sig och blanda ner smöret. Arbeta ihop degen bara tills den precis går ihop men ska ej vara smulig. 
  3. Dela degen i 24 lika stora delar och rulla dem till jämna bollar, lägg i formarna.
  4. Gör en grop i mitten på varje boll. Fyll varje grop med sylt och grädda hallongrottorna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
  5. Låt hallongrottorna svalna på plåten innan du toppar med mums mums-fyllning.
  6. Gör mumsmums-fyllningen genom att vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp i en bunke. Tillsätt strösockret och vaniljpulver, lite i taget under konstant vispning med elvisp tills du får en fluffig och blank smet.
  7. Lägg ett gelantinblad i kallt vatten i 10 minuter. Häll sedan bort vattnet och krama ur bladet, lägg i en skål med 2 msk vatten och sätt i mikron i 25 sekunder bara så att det smälter. 
  8. Häll ner gelantin-smeten i marängsmeten samtidigt som du vispar med elvisp hela tiden så att det inte bildas klumpar.
  9. Sleva över mums mums-fyllningen i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut på dina hallongrottor. Ställ sedan kakorna på en plåt eller bricka och låt stå i frysen medan du förbereder chokladtoppingen.
  10. Grovhacka rubychokladen och lägg i en värmetålig skål. Smält försiktigt i microvågsugn, 30 sekunder åt gången och rör om mellan varje gång. Rör ner oljan och låt svalna.
  11. Droppa varje hallongrottsskumtopp i choklad, låt överflödig choklad rinna av innan du ställer tillbaka kakan på plåten och låt stelna i kyl. 
Kramar, @cakesbymandyy
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress