11 september 2019

Kanellängd

Bullar

 
Ingredienser: 
- 150 g margarin, rumsvarmt
- 5 dl mjölk, kall
- 1/2 tsk salt 
- 1 1/2 dl strösocker 
- 3 tsk mald kardemumma
- ca 13 dl vetemjöl 
- 50 g jäst 
 
Fyllning: 
- 100 g margarin 
- 1,5 dl stösocker 
- 3 msk kanel 
+pensling med ägg och pärlsocker
 
 
Hejsan! Idag ville jag bjuda på ett recept på en kanellängd. Ska du ha kalas eller svärföräldrarna oannonserat kommer på storfika? Då är det perfekt att ha en kanellängd hemma att kunna ta fram och alla får skära sin personliga bit. Kanelbullar kan ju lätt bli lite större och mastiga men med detta kan man lätt få den stora eller lilla bit man själv vill ha. Att klippa en kanellängd är inte alls så svårt som man kan tro, mer om detta kommer i beskrivningen nedan. 
 
Ett tips är att ta fram smöret i rumstemperatur en bra stund innan. Ju mjukare smöret är, ju lättare är det att få in det i degen. 
1. Smula jästen i en bunke och häll över kall mjölk, rör ut. Tillsätt socker, kardemumma, salt, rumsvarmt smör i bitar och vetemjöl. Rör i hop detta i din assistent eller för hand till en smidig deg. Se till att inga klumpar av smöret är kvar. 
2. Tillsätt mjöl om så behövs tills du får en bra deg. Ta sedan upp degen på mjölat bakbord utan att jäsa dem innan. 
3. Dela degen i 3 delar. Kavla ut varje del till en fyrkantig platta, bred på fyllning och rulla ihop till en rulle. Klipp med sax delar av längden, tjocklek efter tycke och smak. Vik sedan delarna varannan höger, varannan vänster osv genom hela längden. Lägg på plåt med bakplåtspapper. 
 
 
4. Låt längderna jäsa under duk i minst 2 h utan drag. Pensla bullarna med ägg och strö på strösocker. 
5. Sätt ugnen på 250 grader och grädda bullarna i 8-12 minuter. Själv hade jag lite svårt att få hela bullen genomgräddad. Med vanliga kanelbullar brukar jag köra på 8 minuter men till detta kan det behövas längre tid. 
 
Kramar
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress