Godmorgon! Idag har jag bakat mandelfria biskvier med en havrebotten istället för mandel. De blev supergoda även om de är nötfria och är även superenkla att göra. Förra gången gjorde jag på mörk choklad och strössel men denna gången blev det med vit choklad och hallon. Dessa ska även säljas på Soupday på Bruksgatan 11 i Helsingborg. Här nedan kommer nu ett recept på hur jag gör dem!
 
Botten:
- 75 g smör
- 1 dl strösocker
- 1 dl havregryn
- 1 dl vetemjöl
- 2 msk ljus sirap
- 2 msk grädde
- 0,25 tsk bakpulver
- 0,5 tsk vaniljsocker
 
Smörkräm:
- 150 g smör, rumstempererat
- 3 dl florsocker
- 1 äggula
- 1 msk citron
ev karamellfärg
 
+choklad till att doppa i, hallon
 
Gör såhär botten:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och rör sedan ner alla ingredienser till en jämn smet. (De torra först) Klicka ut smeten i små brödformar eller vanliga muffinsformar om man vill ha lite större, grädda i mitten av ugnen tills de är lite gyllenbruna. Det lättaste är att trycka ut degen med fingrarna i formarna så att det blir jämt. 
  3. Lägg in kakorna i frysen i 15 minuter för att de ska sätta sig, annars är det lätt att de inte håller ihop på slutet.
  4. Lossa kakorna när de har svalnar från formarna eller pappret.
  5. Gör smörkrämen 
........................................
Smörkräm:
  1. Vispa smör och florsocker vitt och fluffigt. Vispa ner äggulan och citron. Ev färgsättning.
  2. Spritsa eller klicka på smörkrämen på havrebottnarna. Lättast är att använda en sked, ta en skopa smörkräm, stryk på kakan och forma till en liten kulle.
  3. Lägg in kakorna i frysen igen i ca 15 minuter för att stelna. 
  4. Smält chokladen i vattenbad och doppa sedan kakorna i chokladen så att hela smörkrämen täcks med choklad. Om det ska vara garnityr (hallon), lägg på snabbt innan chokalden hinner stelna.
Kramar
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress