Hejsan! Idag bjuder jag på ett ljuvligt recept på lussebullar med saffran. Ännu mer saftiga blev dom när jag tillsatte kvarg men detta gör även att det behövs lite mer mjöl vilket man får ha i åtanke. Men jättegoda blev dom och perfekta att frysa in till jul nu när man har tid att baka och inte mitt i julkaoset som blir närmare! 
 
Du behöver:
- 50 g jäst
- 100 g margarin
- 250 g kvarg naturell
- 2 pkt saffran med 0,5 g per paket
- 5 dl mjölk
- 1 1/2 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- ca 12-15 dl vetemjöl
+ägg till pensling och russin
 
 
Gör såhär:
1. Smula ner jästen i en bunke till din assistent. Häll över kall mjölk och rör ut. 
2. Tillsätt socker, salt, mjöl, saffran, kvarg och smör i bitar. 
3. Starta assistenten och låt maskinen gå på låg fart samtidigt som du tillsätter mjöl då och då. Tänk på att degen blir bäst då den får gå en bra stund så den kan absolut gå 5-10 minuter i maskinen. När degen börjar släppa från kanterna brukar jag stanna maskinen och strö över mjöl, ta det sista för hand innan du tar upp på mjölad bänk. 
4. Dela degen i två och kavla ut till en stor rekangel. Skär sedan 1,5-2 cm tjocka strimmlor av degen, beroende på hur stora bullar du vill ha. Ta en remsa och rulla till en rulle till halva vägen, vänd på den och gör samma sak från andra hållet. Lägg sedan på plåt och gör samma sak med resten och även den andra degen.
5. Låt jäsa minst 2 h under bakduk utan drag. 
6. Sätt ugnen på 225 grader, pensla bullarna och tryck två russin i vardera sida. 
7. Grädda i ugn i 7-8 minuter, håll lite håll så att de inte bräns men ändå blir genomgräddade. 
 
 
Kramar, @cakesbymandyy
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress