Grundrecept på knäck

 
Hejsan alla! Efter allt bakande av julgodis har vi äntligen kommit fram till knäck! En av mina stora favoriter när det gäller julgodis. Lite mot kola-hållet men jag kan tycka att det inte blir lika tungt som kola kan bli när man äter lite för många...som man lätt kan göra under julen ;). 
 
Du behöver:
- 2 dl strösocker
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl ljus sirap
- 2 msk smör
 
- Knäckformar
- ev topping med polkagris eller nötter
 
Gör såhär:
1. Blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Se till att röra i botten i början så att det inte bränner fast.  
2. Koka upp till 125 grader eller när knäcken klarar kulprovet. Kulprovet gör du enklast i att fylla ett glas med kallt vatten, droppa i lite av kolan i vattnet och när den är klar ska du kunna forma en kula. Det får oftast koka i 20-30 minuter innan den är klar. 
3. När smeten är klar, lägg i smöret och rör om tills det är smält. Fyll en tillbringare eller en knäcktratt med smeten och fyll dina knäckformar. Jag kan verkligen rekommendera att införskaffa en knäcktratt, det är verkligen supersmidigt och kan användas till både knäck som kola eller annat godis som ska portioneras. 
4. Låt stå kallt i några timmar tills det stelnat. 
 
 
Kramar, @cakesbymandyy


Namn:

E-postadress: (Obligatorisk & osynlig)


Blogg/hemsida:


Kommentar: