Hej alla fina! Idag bakade jag vaniljbullar, supergoda. Om man vill ha ett enkelt alternativ till kanelbullar är vanilj supergott. Kika också gärna in mina blåbärsbullar i tidigare inlägg! Här kommer nu ett enkelt recept på vaniljbullar. @cakesbymandyy
 

Ingredienser

 ca 40 stycken lagom stora
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • ca 14 dl vetemjöl
Till utbaket:
  • 100 g smör, rumsvarmt 
  • 2 dl strösocker
  • 4–6 msk vanlijsocker
  • 1 ägg och pärlsocker till topping

Så här gör du:

  1. Smula jästen i en stor bunke. 
  2. Smält smöret i en kastrull, häll på mjölk och se till att det blir fingervarmt. Häll över jästen och tillsätt socker, salt och vetemjöl.
  3. Arbeta degen smidig, antingen i maskin cirka 5 minuter eller för hand i närmare 10 minuter. Den ska vara smidig, men inte för hård. Låt den släppa från bunken, men ändå vara lite kladdig inuti. Då blir bullarna saftiga.
  4. Låt jäsa under bakduk på dragfri plats i cirka 35–40 minuter.
  5. Ta degen ur bunken. Dela i två delar.
  6. Kavla ut den ena på ordentligt mjölat bakbord till en stor platta.
  7. Vispa med degkrokar smör, strösocker och vaniljsocker till en järm smet. Smeta ut på degen med hjälp av en slickepott.
  8. Rulla ihop från långsidan och dela i så många bullar du vill ha. Lägg i form på plåt, täck med bakduk.
  9. Gör likadant med den andra halvan av degen.
  10. Låt jäsa på plåt under bakduk 35–40 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Ta 1 uppvispat ägg och pensla bullarna. Strö över pärlsocker.
  12. Grädda gyllene mitt i ugnen i 8 minuter.
Kramar
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress