Hej alla fina! Idag bakade jag vaniljbullar, supergoda. Om man vill ha ett enkelt alternativ till kanelbullar är vanilj supergott. Kika också gärna in mina blåbärsbullar i tidigare inlägg! Här kommer nu ett enkelt recept på vaniljbullar. @cakesbymandyy
Ingredienser
ca 40 stycken lagom stora
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst för söta degar
- 1 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- ca 14 dl vetemjöl
Till utbaket:
- 100 g smör, rumsvarmt
- 2 dl strösocker
- 4–6 msk vanlijsocker
- 1 ägg och pärlsocker till topping
Så här gör du:
- Smula jästen i en stor bunke.
- Smält smöret i en kastrull, häll på mjölk och se till att det blir fingervarmt. Häll över jästen och tillsätt socker, salt och vetemjöl.
- Arbeta degen smidig, antingen i maskin cirka 5 minuter eller för hand i närmare 10 minuter. Den ska vara smidig, men inte för hård. Låt den släppa från bunken, men ändå vara lite kladdig inuti. Då blir bullarna saftiga.
- Låt jäsa under bakduk på dragfri plats i cirka 35–40 minuter.
- Ta degen ur bunken. Dela i två delar.
- Kavla ut den ena på ordentligt mjölat bakbord till en stor platta.
- Vispa med degkrokar smör, strösocker och vaniljsocker till en järm smet. Smeta ut på degen med hjälp av en slickepott.
- Rulla ihop från långsidan och dela i så många bullar du vill ha. Lägg i form på plåt, täck med bakduk.
- Gör likadant med den andra halvan av degen.
- Låt jäsa på plåt under bakduk 35–40 min. Sätt ugnen på 225 grader.
- Ta 1 uppvispat ägg och pensla bullarna. Strö över pärlsocker.
- Grädda gyllene mitt i ugnen i 8 minuter.
Kramar