Hej alla fina! Något som är enkelt, billigt och gott är matbröd. För oss i alla fall är det ju nästan brödet som drar upp priserna under handlingen varje vecka. Det är superdyrt med bröd och det är ju framför allt mycket godare och billigare att göra själv. Jag gör ca 2-4 bröd i veckan och fryser in vilket gör att vi slipper köpa bröd alls just nu! Jag älskar bröd som har någon ingrediens som gör det saftigt, exempelvis lingon eller filmjölk. Här är ett superenkelt bröd med lingon och havregryn. Med receptet får ni ut 2 limpor och det var superenkelt att göra!
 


Ingredienser

PORTIONER: 2 bröd
  • 1 paket jäst (à 50g)
  • 5 dl vatten
  • 2 dl lingonsylt
  • 1 msk salt
  • 5 dl havregryn
  • 5 dl rågsikt
  • 7 dl vetemjöl
Gör såhär: 
1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°C i en kastrull på spisen. 
2. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vattnet, lingonsylt, salt, havregryn, rågsikt och nästan allt vetemjöl. Det är olika degar hur mycket mjöl man behöver. Jag tog först allt rågmjöl och tillsatte vetemjöl efter hand.
3. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.
4. Sätt ugnen på 200°C.
5. Tag upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den. Dela den i två bitar (för 2 bröd). Lägg bröden i två olika formar med bakplåtspapper under. 
6. Låt jäsa ytterligare i ca 30 min.
7. Pensla limporna med kallt vatten och strö på lite havregryn. Grädda limporna i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Låt svalna på galler.
 
Kramar
 
Angelica Wåhlin

Ååh, detta måste jag prova att göra nån gång!

Svar: Det tycker jag, det är supergott!
Amanda Niclasson

Hemma Hos Felicia

jag älskar lingon, garanterat ngt för mig! :)

Svar: Samma här, ett riktigt gott bröd!
Amanda Niclasson

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress