Godmorgon! När jag nu senast besökte varuhuset Ullared letade jag specifikt efter ett bull eller kakfat. Jag har tidigare tyckt att det varit svårt att hitta ett fint fat som passar det jag bakat men detta fat eller våningar passar ju till allt! Här kommer igen mitt recept på blåbär och vaniljbullar som ni ser på bilderna. 
 

ca 24 stycken

Ingredienser:

25 g jäst
3 dl mjölk
1/2 dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk salt
100 g smör, rumsvarmt
1 ägg
9 1/2 dl vetemjöl


Fyllning:
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1 msk majsstärkelse/potatismjöl
150 g blåbär


Pensling:
ägg
pärlsocker

Gör såhär:

1. Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll den över jästen. Rör om tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt socker, kardemumma, salt, rumsvarmt smör i bitar, ägg och mjöl. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt degen vila medan fyllningen rörs ihop.

3. Fyllning: Blanda rumsvarmt smör, socker, vaniljsocker och majsstärkelse/potatismjöl.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, 55 x 30 cm.

5. Bred på fyllning och strö över blåbär. Rulla ihop från långsidan. Skär rullen i 24 bitar och ställ bullarna glest på plåt med bakplåtspapper i botten. Låt jäsa övertäckta, ca 1 1/2 timme. Sätt ugnen på 225°.

6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, 15 minuter.

Kramar
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress