Bilder från Weheartit.com
 
Hej alla fina! Att få snittblommor att stå länge är en konst. Ibland lyckas man bra, ibland inte. Men här kommer i alla fall några tips på hur ni får dem att stå ett tag till. Det är ju trots allt så himla fint med snittblommor. 
 
1. Låt plasten sitta kvar. Sitter det plast eller någon form av snöre runt blommorna, låt det sitta kvar. Detta ger stöd till blommorna och de kommer inte hänga lika fort. 
 
2. Kallt eller varmt vatten? Något att komma ihåg är tulpaner=kallt vatten, rosor=varmt. Detta är för att tulpaner har en mjuk stjälk medan rosor är mer av en stark gren och behöver då varmt. Så till alla andra snittblommor med liknade stjälkar kan ni tänka så. Exempelvis hortensior=varmt, freesia=kallt. 
 
3. Inga blad i vattnet. Blad i vattnet orsakar bakterier och gör att dina blommor vissnar snabbare. 
 
4. En ren vas. Även en smutsig vas kan orsaka bakterieodlingar, så använd alltid en ren vas. 
 
5. Snitta eller banka? Man ska alltid antingen klippa lite med en sekatör längst ner i stjälkarna eller snitta ett snitt i varje blomma med en vass kniv. Men ibland kan det vara svårt att försöka varken snitta eller klippa en seg stjälk som exempelvis vaxblomma. Då kan man istället banka med en klubba längst ner på stjälken. 
 
6. Använd växtnäring. Tillkommer det växtnäring, använd den. Det är mycket bättre för blommorna än när de får stå utan. 
 
7. Ej i solljus. Ställ inga snitt eller andra blommor förutom blad i starkt solljus varje dag. Detta kommer både missfärga och bleka bort färgen på dina blommor. Plus att de inte klarar så mycket sol så de torkar ut och vissnar. 
 
8. Byt vatten varannan dag. Har du växtnäring i, behöver du inte byta varannan dag men har du inte det, byt, så står dina blommor fina längre. 
 
KRUKVÄXT VATTNA: Doppa blomman, ej hälla i vatten. En sak som jag fått lära mig sedan jag började i blomsteraffären är hur man vattnar. Jag har alltid ställt mina blommor på ett fat eller skål med vatten i en stund. Men detta ska man alltså inte göra eftersom blomman inte får tillräckligt med vatten. Blomman kan inte ta upp vattnet undertill lika bra som när man doppar hela krukan. SÅ...när jag vattnar, tar jag en hink, samlar alla krukväxter och doppar hela krukan i vattnet, låt rinna av och klart. Det är viktigt att låta vattnet rinna av, annars kan blomman bli övervattnad om den får stå i vatten. 
 
Hoppas tipsen hjälper! Kramar
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress